Poštovné od 200€ ZADARMO - Doručenie 3-4 pracovné dni - Výmena do 14 dní od dodania

Cesta od kašmíru ku svetru alebo pašmíne.

Cesta od kašmíru ku svetru alebo pašmíne.

Články Peter Greša

Ako sa zo surového kašmíru stane hrejivý a mäkký sveter alebo elegantná pašmína? A ako sa vlastne kašmír získava?
     
Za luxusné pohodlie kašmírového šálu vďačíme kašmírskej koze, ktorá obýva náhorné plošiny Himalájí. Príroda ju obdarila schopnosťou adaptovať sa na extrémne nadmorské výšky a nehostinné prostredie - v zime tu bežne klesne teplota až na -40 °C. Kozy sú však chránené jemnou a hustou srsťou, mrazivé počasie im preto nevadí. Zber kašmírovej vlny začína na začiatku jari, kedy sa kozy zbavujú svojej bohatej a jemnej podsady. Tradične sa kašmírová vlna získava zberom chumáčov, ktoré zostávajú na kameňoch a kríkoch, o ktoré sa kozy, snažiace sa zbaviť teplej srsti, obtierajú. Miestni obyvatelia tieto drahocenné chumáče zbierajú a predávajú do výrobných podnikov. Rozhodujúca časť produkcie však pochádza z chovov, kde sa vlna získava vyčesávaním.

Pre výrobu kašmírovej priadze sa využíva len podsada. Horná časť srsti totiž obsahuje príliš tuhé vlákna, ktoré nie sú na tkanie/pletenie odevov vhodné. Za zmienku stojí fakt, že sa z jednej kozy ročne získa len približne 150 gramov kašmírovej vlny - na jeden šál alebo svetrík je tak potreba vyčesať niekoľko kôz. V celosvetovom meradle sa ročne získa celkovo okolo 15 000 ton. Kašmír je skutočne vzácnou a prémiovou prírodnou textíliou.

Surový kašmír sa potom vyperie a vytriedi (vyradia sa menej kvalitné vlákna). Následne sa z neho upradie priadza, ktorá prechádza farbením a sušením. Potom už prichádza to najdôležitejšie - výroba finálneho produktu. Tá prebieha buď ručne, alebo sa niektoré kroky výroby automatizujú. Kašmírové výrobky, ktoré ponúkame v našom e-shope, sú tkané (šály, pašmíny) resp. pletené (svetre) ručne. Výnimkou sú niektoré svetre základnej kolekcie, ktoré sa taktiež vyrábajú z najkvalitnejších kašmírových vlákien, avšak výrobný proces je čiastočne automatizovaný.

Každý jeden výrobok je originál, za ktorým sa skrýva množstvo práce. Výroba oblečenia z kašmíru má v Ázii veľmi dlhú tradíciu, pre obyvateľov chladných oblastí Himalájí a širokého okolia je hrejivá vlna nutnosťou.

Získajte 5% zľavu!

Pridajte sa k odberu a získajte 5% zľavu na prvý nákup.

Neplatí na výpredajové položky.

Ďakujeme za váš záujem!

Pri prvej objednávke môžete uplatniť kód s názvom 5PERCENT.

Na Váš e-mail sme poslali potvrdzovaciu správu, v ktorej nájdete odkaz na potvrdenie.