Poštovné od 200€ ZADARMO - Doručenie 3-4 pracovné dni - Výmena do 14 dní od dodania

História najdrahšej prírodnej textílie - kašmíru.

Články Peter Greša

Dejiny kašmíru sú dejinami luxusu, krásy a elegancie. Ručne tkané kašmírové šály boli v stredoveku znakom príslušnosti k najvyšším vrstvám spoločnosti. Kašmírový sveter či vesta patrili k základnému vybaveniu šatníka anglického gentlemana.

Aká je história kašmíru? Kašmír nepochádza z rovnomennej indickej provincie, ako by jeho názov napovedal, hoci tu už v 16. storočí miestni tkáči vyrábali jemné a pozoruhodne sfarbené šály. Pochádza z vysoko položených himalájskych plání Číny a Mongolska, kde žije kašmírska koza. Jej srsť (lepšie povedané jej jemná spodná časť, takzvaná podsada) je základnou surovinou pre výrobu kašmíru. Pol roka trvajúca zima a mrazy, ktoré často dosahujú až -40 °C, dodávajú kozej srsti výnimočné vlastnosti, ktoré sú oceňované na celom svete - jemnosť, mäkkosť a hrejivosť.

Kašmír v európskych krajinách

V Európe bol známy kašmír už za čias Rímskej ríše. Už od nepamäti považovaný za výnimočný materiál, o čom svedčí jeho stará prezývka „fiber for kings“ (vlákno kráľov). Podľa písomných zmienok na neho nedali dopustiť rôzni kráľovia a cisári. Jedným z nich bol slávny Napoleon, ktorý svoju druhú ženu Joséphine obdarovával pašmínami - šálmi z kašmíru. Práve ona vraj objavila metódu, vďaka ktorej ľahko rozlíšite originál od hojne vyskytovaných falzifikátov. Pravá pašmína je tak jemná, že ju ľahko prevlečiete cez prsteň.

Novodobá éra kašmíru v európskych krajinách začína niekedy na počiatku 19. storočia, kedy sa v Paríži stanú módnym hitom pašmíny z Orientu. Neskôr začínajú francúzske a anglické pradiarne spracovávať surový kašmír, dovážaný z Číny. Kašmír sa na dlhé desaťročia stáva v módnom svete veľmi obdivovaným artiklom. V priebehu 20. storočia popularita výrobkov z kašmíru striedavo rastie a klesá. Od 21. storočia dopyt po kvalitných prírodných textíiliách opäť prudko stúpa. V našom e-shope nájdete to najlepšie, čo dnes trh s kašmírovým oblečením ponúka.

Získajte 5% zľavu!

Pridajte sa k odberu a získajte 5% zľavu na prvý nákup.

Neplatí na výpredajové položky.

Ďakujeme za váš záujem!

Pri prvej objednávke môžete uplatniť kód s názvom 5PERCENT.

Na Váš e-mail sme poslali potvrdzovaciu správu, v ktorej nájdete odkaz na potvrdenie.