Poštovné od 200€ ZADARMO - Doručenie 3-4 pracovné dni - Výmena do 14 dní od dodania

Pašmína - vlna alebo ručne tkaný šál?

Články Peter Greša

Pašmínová vlna - existuje niečo také? A je táto vlna kvalitnejšia než kašmírová? Nie. Pašmínová vlna ako zvláštny druh kašmírovej vlny neexistuje. Ak hovoríme o pašmíne (Pashmina), hovoríme vždy o tradičnom ručne tkanom šále z kašmíru, alebo zo zmesi kašmíru a hodvábu. Pašmína ako prírodná textília neexistuje.

Pašmínová vlna - pohľad do histórie

Termín pašmínová vlna si žil a dodnes žije svojím vlastným životom. Na samotnom začiatku bolo perzské "Pasha", teda "vlna". Tento výraz bol používaný pred stáročiami na označenie ručne tkaných šatiek z kašmíru. Práve preto mohla byť ich tkanina v Európe chybne označená ako pašmínová vlna.

Niektoré povesti z oblasti Himalájí hovoria tiež o osobitnom druhu kozy, ktorá dáva pašmínovú vlnu, jemnejšiu ako kašmír - koza pašmínska, ako bola nazvaná, ale inak ako v povestiach neexistuje. Neexistujú ani žiadne zvláštne miesta na tele kašmírskej kozy, kde by bola podsada, z ktorej vyčesávame kašmírové vlákna, iná natoľko, že by si zaslúžila iné označenie. Na výrobu našich pašmín však používame iba tie najlepšie a najjemnejšie vlákna.

Výrobky z tzv. pašmínovej vlny môžu byť falošné!

Pašmína bola, je a bude označením elegantných ručne tkaných a farbených šatiek z kašmíru. Niektorí predajcovia v Európe, kde nie je termín "pašmína" chránený ochrannou známkou, využívajú zmätok v označovaní výrobkov z kašmíru vo svoj prospech a za výrobky z tzv. pašmínovej vlny označujú aj tie, kde kašmír nie je vôbec použitý. Šatky s takýmto označením sú väčšinou vyrobené z bežnej vlny alebo polyesteru.

Získajte 5% zľavu!

Pridajte sa k odberu a získajte 5% zľavu na prvý nákup.

Neplatí na výpredajové položky.

Ďakujeme za váš záujem!

Pri prvej objednávke môžete uplatniť kód s názvom 5PERCENT.

Na Váš e-mail sme poslali potvrdzovaciu správu, v ktorej nájdete odkaz na potvrdenie.