Poštovné od 200€ ZADARMO - Doručenie 3-4 pracovné dni - Výmena do 14 dní od dodania

Je sveter z alpaky alebo jaka lepší ako kašmírový?

Články Peter Greša

V prvom rade sa špecializujeme na kašmír, v roku 2014 sme ale zaradili do našej ponuky i kolekcie z niektorých ďalších prémiových prírodných materiálov - napríklad svetre a doplnky z jaka a alpaky. Dá sa ich kvalita porovnávať s kašmírom?

Podobne ako kašmírske kozy, i jaky obývajú náhorné plošiny v Himalájach, až do výšky 5600 metrov nad morom. Na prežitie v náročných podmienkach ich príroda obdarila srsťou s výnimočnými vlastnosťami. Hebkosť svetrov z jaka je podobná ako pri kašmíre, podľa niektorých názorov sú dokonca ešte hebkejšie. Pri porovnaní svetrov z týchto dvoch materiálov zistíte, že sú si veľmi podobné. Sveter z jaka je na dotyk jemný ako kašmír, je aj rovnako hrejivý. Oproti kašmíru je lacnejší.

Väčší rozdiel spozorujete pri alpake. Alpaka je lama žijúca v peruánskych Andách. Tam ju môžete stretnúť až do nadmorskej výšky 4500 metrov. Vlákna z jej srsti majú podobné výnimočné vlastnosti ako tie kašmírové. Z jednej lamy sa dá získať vlna, ktorá postačí na výrobu niekoľkých hrejivých svetrov – i z tohto dôvodu je alpaka cenovo dostupnejšia. Na oblečení z alpaky sa zvykli častejšie vyskytovať žmolky, tie sa nám však podarilo odstrániť zdokonalovaním výroby. Pri prírodných materiáloch však občasné žmolkovanie nie je ničím výnimočným, ľahko ich môžete odstrániť napríklad kefou alebo odžmolkovačom.

Jak a alpaka nemajú vo svete také silné meno ako kašmír, oblečenie z nich je ale mimoriadne kvalitné a ich popularita stúpa. Ak si plánujete zadovážiť hrejivý a hebký sveter, prémiové prírodné materiály sú ideálna voľba.

 

Získajte 5% zľavu!

Pridajte sa k odberu a získajte 5% zľavu na prvý nákup.

Neplatí na výpredajové položky.

Ďakujeme za váš záujem!

Pri prvej objednávke môžete uplatniť kód s názvom 5PERCENT.

Na Váš e-mail sme poslali potvrdzovaciu správu, v ktorej nájdete odkaz na potvrdenie.